Bloggnorge.com // Nysgjerrigebjorn
Start blogg

Nysgjerrigebjorn

En ganske enkel side med det som interesserer meg – og for deg som liker det samme

Etterisolere og bytte kledning…

Kategori: Hus og hjem | 0 kommentarer » - Skrevet søndag 21. september , 2014 kl. 23:49

Jeg har den siste tiden vært opptatt av å oppgradere inneklima ved å etter isolere og kle om huset med ny panel. Jeg kunne vel sett for meg å spart noen tusen på å gjøre det selv – men når jeg ser hvor mye jobb det er. Men saken er jo den at man står midt opp i det og det er dermed noen umiddelbare spørsmål som dukker opp allerede før håndverkeren har tenkt på å begynne å skrive tilbud:

1) Hvor mange cm skal du etterisolere?

Etter som jeg forstår, er det vanlig med 5, 10 eller 15 cm ++ Det bør også hensynas hvor langt taket stikker ut fra veggen. For lite overbygg over hus veggen kan føre til mer fukt på yttervegg, som igjen vil føre med seg råte og hyppigere krav til vedlikehold. Det er vel kanskje også noe regelverk rundt dette – men her må vi vel belage oss på å benytte håndverkeren til å avklare slikt. Fagfolk er nå fagfolk tross alt!

2) Bør man vurdere helt nye vinduer?

Om man ser på metallrammen som holder glassene sammen, vil man se både merke og produksjonsår. Dette er informasjon som kan være avgjørende for valget med å investere i moderne vinduer og/eller beholde gamle. Det kan være greit å bruke litt tid på å sondere terrenget etter hvor mye dette koster flere steder før man bestemmer seg for å bytte vinduer. Jeg vil anbefale de aller største kjedene som bedriver salg av byggematerialer i første omgang. Ingen nevnt, ingen glemt.

3) Hvordan utepanel skal man velge? Grunnet eller ikke?

Det er vel liten tvil om hva jeg foretrekker, men det er et par ting man gjerne bør være klar over før man begynner. I utgangspunktet vil ny grunnet utepanel kun kreve et dekk-strøk samt et topp-strøk. Noen hevder at ferdig-grunnet utepanel over 6-8mnd gammelt gjerne må ha et grunningsstrøk før man går på med Maling/Beis. Jeg kan umulig gi noe godt råd, men gikk tilslutt for et grunningsstrøk i base-fargen til malingen jeg etterpå påførte to ganger.

4) Er det en plan for utelys? Skal man legge kabel rett på vegg eller i K-rør på innsiden av panelet?

Når man oppgraderer fasaden, kan det lønne seg rent visuelt å legge kabling til overvåkning/belysning i K-rør på innsiden av veggen. Mrk! Dersom man gjør dette, vil man trolig innføre såkalte «kullebroer» og brudd i vind-duken – selv om dette dreier seg om marginale målinger.

5) Kan man søke om ENØK tilskudd?
Svaret er ja. Last ned skjemaet og sørg for at søknaden skrives før tilbud og arbeid er påbegynt. Ta gjerne rikelig med bilder under byggeprosessen, slik at det ikke blir noen uklarheter i hvem, hva og hvordan.

6) Hvordan skal man forholde seg til tørketid, klima endringer og fukt når man maler?

I følge en maler jeg kjenner, skal man forholde seg til  tørketiden på malingsspannet. Dersom det er vannbasert maling, kan man risikere malings skjolder i årstid-overgangene sommer/høst og vår/sommer. Dersom det er fuktig ute, vil evt maling kunne bli matt når innen den er tørket. Dette kan man unngå ved å henge opp en presenning – noe som vil ta unna en del av fukten.

 

 

 

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Laget av Hjemmesideleverandøren
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.